onsdag 8. september 2010

Hagetur til Sverige


Puh, bildene er ryddet og kopiering til papirbilder eer sendt. Det ble ca 180 bilder, da hadde jeg sortert vekk noen. synes ikke det er lett å fjerne bilder selv om de ikke er helt gode, de forteller allikevel en historie.
Men...
Vi hadde en fantastisk flott hagetur til Sverige 12 - 15 august, som startet med buss til Sandefjord/Strømstadfergen, og ikke langt fra Strømstad stoppet vi for å se hagen til Bengt Carlsson i Kløva. Hage og hage, det var mer en skogseiendom, der han hadde plantet Rhododendron her og der i lyngen, nesten overalt. Han snakket mye, og vi var mange, så noen fikk med seg det meste av det han sa. Blant annet nevnte han at han syntes det var viktig å legge merke til bladenes underside. Og jammen fantes det mange forskjellige farger der.Ca 990 Rhododendron fantes, pluss 30 Magnolia, så det var liksom ikke hage, nei.
Bussen gikk videre til Borås, der vi skulle ligge et par netter på Choice Jazz Hotell.
Fredag var det først besøk i Botaniska Tradgården i Gøteborg, der mange hadde vært før, men som alltid er det nok å se. Fjellhagen hadde mye nytt. Så skulle vi endelig komme i Tradgårdsforeningens park i Gøteborg , den hadde vi misset før, men kom omsider inn, og kanskje forventningene var for store, for jeg synes den var kjedelig. Men greit å ha vært der. Rosene var dessverre på hell, og det var ikke spesielt ryddig i bedene.
Lørdag ble vel høydepunktet, da vi dro til Peter Korns planteskole og privathage i Landvetter. Det var en opplevelse å høre denne unge mannen fortelle om hvilke visjoner han hadde for sin eiendom, og ikke minst se hva han hadde til nå fått til. Han plantet i bare sand/grus, fjernet til og med jorden fra plantene før han plante dem i grusen, og han vannet aldri !!!! Vi var imponerte. I tillegg hadde han mange planter for salg, mye fjellhageplanter, han sådde ca 2-3000 hvert år !!. Det var med vedmod vi forlot denne eiendommen, den kan anbefales. Lunsjen ble inntatt ikke langt unna på Sammels gårdskafe, sammen med tusener av veps i solsteiken. Neste stopp var Furets Planteskole i Ørby, en hage, eller egentlig to, med plantesalg til slutt. Flotte staudebed, mange busker ot trær, og ikke minst bra utvalg i planteskolen.
Søndag besøkte vi Martha Ristorp i Ljungskile. Noen av oss kjente oss igjen, men mye var endret siden sist, mange år siden. En fantastisk flott og innholdsrik hage, med vakre plantesammensetninger. Kan også anbefales på det varmeste. siste stopp var på Svarteborg Stensenter i Dingle. Et interessant besøk med mye informasjon om bruk av stein.
En flott tur med hyggelige hagevenner, vi gleder oss allerede til neste tur, hvor den nå måtte gå .

Ingen kommentarer: